24 май -  Денят на светите братя Кирил и Методий,

...
24 май -  Денят на светите братя Кирил и Методий,
Коментари Харесай

Отбелязваме 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий

24 май -  Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност в София обичайно ще бъде маркиран с шествие и празнична стратегия пред Народната библиотека, която ще стартира в 11 ч.

Традиционното шествие ще стартира от площад " Независимост " в 10.30 часа и ще приключи пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. стартира церемонията.

" Каним всички софиянци на 24 май от 11 часа за най-масовото изпяване на химна " Върви, народе възродени " по случай 130 година от написването му, както и 50 година от слагането на паметника на Кирил и Методий ", съобщи Мирослав Боршош, заместник-кмет на София.

Пред Народната библиотека " сме поканени един млад български стихотворец – Иван Ланджев, да произнесе националното слово като представител на младата българска интелигенция, и по-късно от 12 часа всички учебни заведения ще показват пред Народния спектакъл своите стратегии ", сподели още Боршош.

До на следващия ден в митрополитския храм " Св.Неделя " в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий в църквата " Света Неделя ". Мощите бяха донесени от Есфигменската света обител, където се съхраняват.

В чест на светите братя от 9 часа в катедралния храм ще бъде отслужена архиерейска света литургия. В 17 часа е вечерната работа. От 18 часа стартира маслосвет за здраве и благополучие на вярващите пред светите мощи на славянските просветители. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР